Afhængighedstilstande
Afhængighedstilstande
Speciallæge i psykiatri Michael Andreassen
Speciallæge i psykiatri 1995, i 2000 ansat som specialeansvarlig
overlæge på retspsykiatrisk afd. Aalborg Psykiatriske Sygehus,
klinikchef og stedfortrædende cheflæge Viborg Psykiatriske Sygehus
2002. 2005-2011 ansat som cheflæge for Sygehus Vendsyssel.
Siden 2011 overlæge ved Aalborg Universitetshospital
– Psykiatrien. Inspektor SST 1996-2006, postgraduat klinisk
lektor ved Aarhus Universitet 2000-2006 og klinisk lektor ved
AUC 2006-2008, siden 2014 censor ved Aalborg, Aarhus og Københavns
Universiteter i voksenpsykiatri. Forfatter til 19 artikler.
OPDATERING PÅ OMRÅDET
De koordinerende indsatsplaner gør, at den psykiatriske behandling varetages af regionerne og misbrugsbehandlingen af kommunerne. Tidligere har der været tradition for, at psykiatrisk behandling af de lettere psykiatriske sygdomme først kunne ske, når patienten var behandlet for sit misbrug. Nu har Sundhedsstyrelsen indskærpet, at behandlingen bør ske samtidig. Der kan selvfølgelig fortsat være situationer, hvor patienten ikke vil profitere af den psykiatriske behandling, før misbruget er mere under kontrol. Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen har i samarbejde indført koordinerende indsatsplaner, som er et værktøj, der skal koordinere behandlingen hos den gruppe af patienter, som har brug for behandling i begge sektorer.
I lighed med forslag om at spore coronavirus i spildevand har man faktisk i flere år brugt denne metode til at følge byer og bydeles mængder af fx amfetamin og kokain ved at analysere spildevandet. I Oslo er der fx et større forbrug af amfetamin i weekenderne, hvorimod det er MDMA (Ecstasy) i Amsterdam, mens det foretrukne centralstimulantia i København er kokain. Dette viste spildevandsanalyser indsamlet i 44 byer i 18 europæiske lande i 2015.
På trods af at store dele af verden i 2020 var påvirket af coronapandemien, som i mange lande medførte lukning af grænser og begrænsninger for, hvor mange man måtte mødes, synes disse restriktioner i Europa ikke at have påvirket tilgængeligheden af stofferne, hverken i Danmark eller i Europa, og antallet af narkotikarelaterede dødsfald i Danmark synes at være stabilt på ca. 250 dødsfald om året.
Trods en stor indsats på narkotikaområdet florerer misbruget af især kokain, og nu lattergas, hos mange unge, ligesom ecstasy og designer drugs, så hos unge med kognitive vanskeligheder, depressive stemningssvingninger og angst bør der undersøges for dette. Der er derfor tilføjet et afsnit om lattergas.
For mere information om koordinerende indsatsplaner har Socialstyrelsen i 2020 udgivet: ”Nationale retningslinjer for social stofmisbrugsbehandling”, som findes på styrelsens hjemmeside.
Brug af nikotinposer har vundet hævd blandt unge og har været opfattet som uskadeligt, hvilket ikke er tilfældet (se afsnittet Tobak.)
Der har i USA og i Danmark, her især i Region Hovedstaden, været et stort forbrug af syntetiske opioider, her især OxyContin o.a med stor risiko for misbrug og afhængighed (se under afsnittet om lægemidler).
Der er d. 7. marts 2022 udgivet anbefaling om indtag af alkohol af Sundhedsstyrelsen (se under afsnittet).
For alkohol- og stofbehandling:
Se de enkelte kommuners og regioners tilbud på internettet.