Kvindesygdomme
Ledende overlæge Charlotte Wilken-Jensen
Speciallæge 1993 i gynækologi og obstetrik. Faglig leder i Sex og Samfunds præventions- og rådgivningsklinik siden 1997. Formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi 2002-2004. Undervisningserfaring: Jordemoderstuderende, medicinstuderende, rådgivere i Sex & Samfund og i Sexexpressen. Faglig leder af Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik. Forfatter og medforfatter til 38 videnskabelige arbejder i danske og internationale tidsskrifter. Siden 2011 ledende overlæge på Gynækologisk-obstetrisk afdeling, Amager og Hvidovre Hospital.
Overlæge Tove Filtenborg Tvedskov
(afsnittene ’Mamma Cancer’ og ’Gynækomasti’.)
Speciallæge i kirurgi i 2007, certificeret mammakirurg i 2013. Overlæge på brystkirurgisk afdeling Gentofte Hospital.
Medlem af Dansk Kirurgisk Selskab og Dansk brystkirurgisk Selskab. Formand for DBCG’s kirurgiske udvalg og medlem af DBCG’ bestyrelse. Lektor ved Københavns Universitet. Medarrangør af H-kursus i brystkirurgi for Kirurger. Underviser på H-kursus i brystkirurgi for Klinisk fysiologi og Nuclearmedicin. Forfatter og medforfatter på 50 videnskabelige arbejder i danske og internationale tidsskrifter, samt medforfatter til 4 DBCG-retningslinjer.
OPDATERING PÅ OMRÅDET
Medicinsk behandling af muskelknuder i livmoderen (Esmya®) blev igen i forsommeren 2021 mulig efter en pause på et år. Pausen blev holdt, efter at der i perioden 2018-2020 på verdensplan havde været tilfælde af alvorlige leverskader, der nødvendiggjorde levertransplantation. Ingen af tilfældene forekom i Danmark. Så nu kan stoffet (ulipristalacetat) igen anvendes til denne meget almindelige lidelse hos kvinder. Indikationen for anvendelsen af stoffet er ændret, så forbehandling før operation for muskelknuder ikke længere er indikation. Nu skal behandlingen gives som et alternativ til den operative behandling.
På præventionsområdet forsætter minispiralen med at vinde mere og mere terræn. Det er blevet en meget populær og udbredt præventionsform, på bekostning af p-pillerne. F.eks. blev der i 2014 indløst recept på hormonal kontraception (eksklusiv hormonspiraler og nødprævention) af 458.102 personer. I 2019 var der kun 373.000 personer, der indløste en sådan recept. Begge præventionsformer er effektive og gode og medvirker til at holde antallet af uønskede graviditeter, der fører til abort, på et fornuftigt niveau. Vores job som sundhedsprofessionelle er at vejlede og administrere de svangerskabsforebyggende midler, så det er sundhedsmæssigt relevant og forsvarligt og øger brugernes livskvalitet.
Hormonspiralen Levosert® er blevet godkendt til 6 års brug.
HPV-vaccination blev 1. januar 2009 en del af børnevaccinationsprogrammet til piger på 12 år. Fra 1. november 2017 ændredes vaccinationen til den ni-valente vaccine, der dækker 9 HPV-typer, inkl. HPV 6 og 11, som forårsager 90% af alle kønsvorter. Med denne vaccine dækkes også 7 HPV-typer, der er årsag til 90% af cervixcancertilfælde. Den ni-valente vaccine skal kun gives 2 gange, hvis vaccinationen startes i alderen 9 til og med 14 år og anden injektion gives mellem 5 og 13 måneder efter første vaccine. Starter vaccinationen senere, skal der gives 3 vaccinationer. Tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet er ud fra de nyest tilgængelige data ca.80%, så der er stadig grund til aktivt at arbejde med en bedre tilslutning.
Charlotte Wilken-Jensen
Mammae
Flere patienter tilbydes kemoterapi før operation, idet flere derved kan få brystbevarende operation med et godt kosmetisk resultat. Hvis kvinden inden kemoterapi har haft en metastase til lymfeknuder i axillen, og metastasen er væk efter kemoterapi, kan man desuden undgå at foretage axil dissektion, idet man alene fjerner den (markerede) metastase-bærende lymfeknude og skildvagtslymfeknuder (SN), hvis der efter kemoterapi ikke findes cancerceller, men behandlingsrespons.
Flere kvinder kan tilbydes strålebehandling mod den del af brystet, hvor kræften har siddet, i stedet for mod hele brystet.
Der findes fortsat intet konventionelt tilbud om immunoterapi.
Charlotte Lanng