Neurologiske sygdomme
Overlæge Marika S. Poulsen
Cand.med. fra Aarhus Universitet 2002, speciallæge i neurologi i 2012. Overlæge på neurologisk afdeling, AUH med stroke og neurorehabilitering som speciale. Har fungeret som uddannelsesansvarlig overlæge siden 2016.
OPDATERING PÅ OMRÅDET
Trombektomi, kateterbaseret endovaskulær behandling af karokklusion i et af hjernens større blodkar, er senest etableret i dagtid på Aalborg Universitetshospital og dækkes døgndækkende på Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet, og det præhospitale system er velfungerende.
Akut modtagelse af trombolysekandidater finder sted på ti af de neurologiske afdelinger i landet. Hvert femte hjerneinfarkt debuterer under søvn. Her vil udredning med MR-scanning kunne estimere tidsvarighed (ved forskel mellem diffusionsvægtet sekvens sammenholdt med FLAIR-sekvens) og i nogle tilfælde give mulighed for at anvende trombolysebehandling. Dertil har studier vist, at der i specifikke tilfælde vil kunne anvendes trombolysebehandling senere end 4,5 time efter debut. Håndtering af dette er i proces.
Vejledning i præhospital behandling og visitation ved mistanke om akut iskæmisk stroke kan ses på specialets hjemmeside under den neurologiske nationale behandlingsvejledning.
Covid-19 har i neurologi ført til omfattende studier, og et par væsentlige resultater kan nævnes:
Myopati som følge til covid-19-infektion kan findes hos omtrent halvdelen af testede, som har været undersøgt neurologisk og neurofysiologisk i senfølgeklinik. Forekomst af myopati ses hos individer med både milde og svære forløb. Videre studier af, om medicin kan have effekt på muskelsvækkelsen er iværksat. Indtil nu kendes ikke præcist til mulighed for forebyggelse eller behandling af myopati og træthed som senfølger.
Vaccineinduceret immun trombose og trombocytopeni (VITT) er en sjælden bivirkning til COVID-19-vaccination, hvor symptomer opstår 3-30 dage efter vaccination grundet dannelse af antistoffer mod ”platelet factor-4 (PF-4)” på trombocytterne. Tilstanden fører til hovedpine, mavesmerter, hud- og organblødning og er behæftet med høj morbiditet og mortalitet. Mistanke om VITT hos en patient, der nyligt er vaccineret, skal føre til akut vurdering i hospitalsregi, hvor koagulation, trombocytter og blødning og trombose vurderes.
Den anbefalede behandling, såfremt VITT kan konstateres, er immunglobulin samt tromboseprofylakse. Der henvises til Sundhedsstyrelsens gældende vejledning om emnet.
NATIONAL BEHANDLINGSVEJLEDNING OG REFERENCEPROGRAMMER
Den senest reviderede neurologiske behandlingsvejledning på dansk samt information om referenceprogrammer for en række neurologiske sygdomsgrupper findes på Dansk Neurologisk Selskabs hjemmeside: https://neuro.dk/wordpress/kliniske-retningslinjer/nnbv7/.
Marika S. Poulsen