Psykiske sygdomme
Overlæge Michael Andreassen
Speciallæge i psykiatri i 1995, i 2000 ansat som specialeansvarlig overlæge på Retspsykiatrisk afd., Aalborg Psykiatriske Sygehus, klinikchef og stedfortrædende cheflæge, Viborg Psykiatriske Sygehus 2002. 2005-2011 ansat som cheflæge for Sygehus Vendsyssel. Siden 2011 overlæge ved Aalborg Universitetshospital – Psykiatrien.
Inspektor SST 1996-2006, postgraduat klinisk lektor ved Aarhus Universitet 2000-2006 og klinisk lektor ved AUC 2006-2008, siden 2014 censor ved Aarhus, Aalborgs og Københavns Universiteter i voksenpsykiatri. Forfatter til 18 artikler.
OPDATERING PÅ OMRÅDET
Diagnosticering og pakkeforløb
Den nye og reviderede udgave af Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM-5, udkom i 2013, og der er nu også udkommet en ny version af WHO’s diagnosesystem ICD-11 som afventer godkendelse maj 2019 med efterfølgende implementering i landene.
Der er fortsat en stigning i antallet af henvendelser til psykiatrien og i antallet af personer, som er i psykiatrisk behandling, her specielt er antallet af psykiatriske patienter, som får en retspsykiatrisk foranstaltning, nu en firdobling i forhold til år 2000. Dette stiller store krav til, at psykiatrien anvender sine ressourcer så hensigtsmæssigt som muligt, ligesom der med sundhedsaftalerne er øget fokus på, at kommunerne skal varetage flere opgaver.
I forbindelse med udredningsgarantier og pakkeforløb henvises i stort omfang personer til udredning for personlighedsforstyrrelse, som ofte har andre lidelser, ofte gennemgribende udviklingsforstyrrelser og ofte et konkurrerende misbrug, som udelukker, at man kan stille diagnosen personlighedsforstyrrelse.
Antidepressiva
Sundhedsstyrelsens Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF) har i 2018 set på den nyeste forskning og konkluderer, at der er klinisk gavnlig og relevant farmakologisk effekt i den akutte behandling af unipolar depression hos voksne af de i Danmark markedsførte SSRI-lægemiddelstoffer. SSRI-midlerne rummer ingen særlig risiko for selvmord, idet der ikke er evidens for, at behandling med SSRI øger risikoen for selvmord, herunder risikoen for fuldbyrdet selvmord samt selvmordsadfærd hos voksne patienter. Dog kan anvendelse af SSRI øge risikoen for selvmordstanker særligt i opstartsfasen. Dette er vurderet med de nyeste forskningsresultater i forhold til seks forskellige SSRI-midler (Sertralin, Citalopram, Citalopram, Paroxetin, Fluoxetin og Fluvoxamin), og der findes ingen forskelle mellem dem i positiv effekt.
Derudover anføres, at det ikke kan udelukkes, at der en risiko for QTc-forlængelse (hjertemæssig arytmi) i de seks lægemiddelstoffer.
Tilføjelser
Der er tilføjet et afsnit om Münchausens Syndrom, som er en mere hyppig lidelse, end man umiddelbart forventer, og som giver anledning til mange unødige lægekontakter og undersøgelser.
Münchausens Syndrom by proxy er medtaget bl.a. foranlediget af en aktuel sag med denne lidelse. Vær opmærksom på dette fænomen hos børn med uforklarlige gentagne symptomer.
Da læger ofte støder på omtale af syndromer i bl.a. epikriser, er der medtaget en oversigt over de hyppigste psykiatriske syndromer.
Michael Andreassen