Luftvejssygdomme
Speciallæge Tina Brandt Sørensen
Læge 1989. Speciallæge i medicinske lungesygdomme 2003, intern medicin: lungesygdomme 2006.
Perioden 2005 til 2015 overlæge ved Lungemedicinsk afsnit, Hospitalsenheden Horsens.
Siden 2015 speciallæge ved Lungemedicinsk og Allergologisk klinik, Horsens.
Forfatter og medforfatter til lærebogsafsnit og artikler omhandlende lungesygdomme og KOL.
OPDATERING PÅ OMRÅDET
Det, der uden tvivl vil betyde allermest for 2020, er erindringen om, at Covid-19 ramte os, ikke kun i Danmark, men globalt. I skrivende stund har den været medvirkende til mange tusinde dødsfald og endnu flere syge.
I lungesammenhæng er den væsentlig, idet Covid-19 kan give svære lungeskader, startende som hyalinemembraner i lungerne, der besværliggør tilstrækkelig iltning af blodet, og en ret hurtig overgang i udvikling af fibrose, en blivende tilstand.
Erfaringen har vist, at disse patienter ofte har brug for langvarig respiratorbehandling. 3-4 uger er ikke noget særsyn ved Covid-19-inficerede patienter, men et sjældent syn ved andre infektionssygdomme.
Nyligt har et projekt vist, at behandling med Remdesivir i tidlig fase af indlæggelsen vil kunne afkorte tiden til klinisk bedring.
Vi er stadig famlende mht. viden om risikogrupper, tidshorisont for udvikling af vaccine, men ved mere om risikogrupper end før.
Patienter med svær astma i biologisk behandling og/eller FEV1 under 70%, patienter med svær KOL, bronkiektasipatienter med infektionstendens, patienter med interstitiel lungesygdom, som kontrolleres på hospitalsniveau, er nogle af de mange risikogrupper, der er. Også aktivt rygende, høj alder og overvægt betyder noget.
Vigtigt er det at finde smittede patienter tidligt, isolere dem og hvis de udvikler sværere symptomer, så skal de indlægges mhp. iltbehandling, evt. antibiotisk behandling og stillingtagen til yderligere intensiveret behandling.
Der henvises i øvrigt til afsnittet om pneumoni.
Tina Brandt Sørensen